10 d’oct. 2007

Trujillo i les seves ruïnes: Chan chan, Huaca la Luna i Huaca del Sol

Avanç però hem passat per Chiclayo, que ens ha deixat molt mal regust de boca, un taxista ens va estafar i enganyar i a més ens ha desaparegut la guia. L'únic bo ha sigut la visita al Museu del Senyor de Sipán a Lambayeque, molt i molt xulo.

Un cop a Trujillo, en plena Festa de la Primavera, ens hem trobat la ciutat a tope de gent i per trobar allotjament les hem passat canutes. :-(

Pels voltants hi han forces restes arqueològiques, Chan Chan creada el 1300 dc aprox. per la cultura Chimu, és la ciutat d'adobe (barreja de fang amb petxines, pedretes o palla) mes gran del món, amb una extensió de 20 Km2, amb un total de 9 centres cerimonials, dels quals només se'n pot visitar un.
S'ha de fer una mica d'esforç per poder imaginar quin aspecte tenia la ciutat en el seu dia, ja que s'ha deteriorat molt amb les últimes pluges que van caure del Niño. Igualment es de tot impressionant perdre's per els laberíntics passadissos fets d'adobe.


Huaca la Luna i Huaca del Sol son dos restes arqueològiques, a pocs minuts amb combi des de Trujillo. Aquestes es calcula que son 700 anys mes antigues que les de Chan Chan, però s'han conservat una mica millor.
La cultura Moche, a diferència dels Chimu, anava reconstruint els seus temples un a sobre l'altre, quedant tapat de maons d'adobe l'anterior i creant així una forma de piràmide invertida al cap dels segles. Per això part dels murals i relleus han quedat preservats de l'erosió del vent i les pluges i ara encara es poden veure els colors que tenien en aquella època.


1 comentari:

Unknown ha dit...

Avui he vist la galeria de fotos, equador I i equador II i nois son fantàstiques aquestes fotos!!! es una maravella que nosaltres des d'aquí podem gaudir-ne tant!