8 d’oct. 2007

D'Equador a Perú per la Balsa. Això són carreteres?

Des de Vilcabamba la frontera més propera amb Perú és La Balsa, una frontera petita i molt poc transitada ubicada al nord de Perú. El nostre destí és arribar a Chachapoyas capital del departament de l'Amazones, és una de les zones menys conegudes de Perú i curiosament on hi han molts atractius turístics per visitar, cascades, ruïnes...
Arribar fins aquí no ha sigut fàcil, hem tardat 2 dies ben bons, els transports són molt precaris i escassos ja que les carreteres es troben bastant aïllades a les muntanyes.

Aquí van aquests 2 dies: a les 6:45 sortim de Vicabamba amb destí Zumba, un poblet on farem canvi de bus, el trajecte dura 5'30 h però anem bastant còmodes ja que estem pràcticament sols al bus. Un cop arribats a destí tenim 3 hores mortes fins que no arribi el pròxim transport, aquest cop una camioneta descoberta que ens portarà fins a la frontera de La Balsa.


El trajecte dura 1'30 h però a nosaltres ens sembla molt més, el camí està fatal ple de forats i pedres que ens fan aixecar el cul un pam del seient, per sort les vistes ens distreuen d'aquesta tortura.

Quatre cases mal posades a banda i banda d'un pont formen la frontera, som els únics turistes i la resta de gent del bus desapareixen quan arribem, estem casi sols a terra de ningú. Passem el pont i ens afanyem a fer els tràmits de rigor a l'oficina d'immigració.


Tot seguit pugem a un taxi, l'únic vehicle a la vista, en poca estona ja som 9 dins del cotxe (set adults, un nen i un bebe), 3 hores de viatge ens esperen.

Per fi arribem a St. Ignacio a les 19 h de la tarda, després de 12 hores de viatge, fem nit i mengem una mica, l'únic àpat calent del dia, estem rebentats!!! Al matí següent ens llevem ben d'hora, el primer transport que agafem es una combi que ens porta a Jaen 1'30 h, arribem a ser 19 persones!!! Durant el viatge ens para un poli i li canta la canya al conductor perquè sobrepassàvem el límit de passatgers, però res, després d'una bona bronca seguim com si res.

Arribem a Jaen, allà esperem duran 1 h perquè s'ompli una altre combi (fins que no van al tope no surten), però no hi ha manera, decidim agafar un taxi que amb 5 persones ja surt, 1 horeta més de viatge.

Un cop a Bahua Grande canviem de taxi i de companys de viatge per ja anar directe a Chachapoyas però al cap de 2 h ens parem en mitg de la carretera davant d'una fila de cotxes i camions, resulta que la carretera d'accés està en obres i durant el dia la tenen tancada, només obren de 19 h de la tarda a 21 h de la nit i 2 hores més pel mati, són les tres de la tarda i ens queden 5 hores per no fer res.


A les 19 h ja donen pas, primer els camions i desprès els turismes, això sembla una cursa els cotxes, tots van a tope per una camí de pols i pedres i s'intenten adelantar uns als altres recuperant el temps perdut, a la tercera curva ja estem parats, dos autocars s'han trobar de cara en un tros on només passa un, això ens passa uns quants cops durant el trajecte i com que aquí son tan tossuts ni uns ni altres volen fer marxa enrere, es vergonyós. Al cap de 2 hores aconseguim fer un trajecte d'1 h i per fi arribem a Chahapoyas cansats i morts de gana, uffff!!