5 de nov. 2007

Pues sí Potosí

Potosí basa la seva economia en la mineria, des de fa molts anys segueixen explotant les mines de compost (barreja de diferents minerals) sobretot exporten molt de zinc per a Àsia per a fer microxips.
Aquí es típic fer-hi una visita, moltes agencies organitzen sortides a mines actives per poder fer-te una idea més real de com es treballa. Nosaltres vam enganxar la festa de Tots Sants o el Dia dels Morts, tot i així l'agencia ens va dir que organitzaven sortides i ens hi vam apuntar. Però va resultar ser una "sortida llufa" d'aquestes que de tan en tan, t'han de tocar.


Resulta que la mina estava tancada i només quedàvem 4 miners a fora prenen la fresca, o sigui que érem, el guia anomenat "Chasky" i nosaltres dos, la veritat es que feia una mica d'impressió està tan sols allà.
A l'entrar t'endinses en un túnel bastant llarg, ample com una vagoneta, i com a terra tens uns rails fets caldo, entre metall i fusta i una aigueta que es filtra del subsòl. Les parets estan plenes de supuracions d'arsènic i d'altres minerals, l'ambient al primer nivell, que és l'únic que vam fer, és fresc i l'aire no està viciat ja que hi han mànegues amb entrades d'aire, si baixes més a baix la temperatura comença a pujar bastant i l'aire es contamina més. Dins de cada mina hi ha l'anomenat Tio de la mina, que és una especia de dimoni, on tots els obrers han de fer-li ofrenes amb tabac, fulles de coca, i alcohol 96º per tal de mantenir-lo content.

Desprès de passar una bona estona asseguts al costat d'aquell horripilant ninot, el nostre guia ens diu que li fa una mica de "cague" entrar mes endins, per el rotllo del dia dels morts, aquí tots són molts supersticiosos. Total que ens quedem casi una horeta mes al cantó del ninot, bevent alcohol 96º barrejat amb aigua i "pitxant" fulles de coca (una festassa!) quan ja no ho aguantàvem mes li diem: -¿Chasky, nos vamos? nos estamos congelando.


Un cop al poble, decidim passar per l'agencia, a reclamar una part del tour que no hem fet (la fàbrica de tractament del mineral) perquè era tancada. Entre el guia i la secre ens tornen la diferencia al moment, i es que, teníem el jefe de l'agencia borratxo a mes no poder al costat i quan va sentir que reclamàvem, es va posar fet una fúria. El nostra guia Chasky mentre ens deia que marxéssim el tenia agafat, i es que es va posar de peu disposat a pegar-nos. Nosaltres perplexos per l'estranya situació vam marxar tranquil·lament d'allà. Tot plegat no deixava de ser molt patètic!!!

Aquí la gent beu tan que deixen de ser persones per ser animals!!!

6 comentaris:

Urgell ha dit...

Apa quina excursió renoi!!
I qui se'l beu l'alcohol de 96graus? jaja
Feu una fila.. suposo que ja vau cantar allò de:...soy minero...
ptonets

Unknown ha dit...

Mp3
Soy minero
y templé mi corazón
con pico y barrena.
Soy minero
y con caña, vino y ron
me quito las penas,,,

aixos amb una aigua jajajaaa,,,si prenc ron la canto tota!

Anemdeviatge ha dit...

Jo i el Chasky vam fer un parell de chupitos a la salut del Tio de la mina, la Gis va passar. L'alcohol era 96°, pero a l'ampolla posava bebible, la veritat es que era molt dolent.

Unknown ha dit...

jorrrr 96º jajajjaaaa......si tens alguna farideta per dintre estara ven disinfectada!

Anònim ha dit...

je.
jeje.
Jeeeejejeje ...
JA, JA ,JA... JUAAAAAS, JUASS... JUAAAAAAAS....

Guinevere

Unknown ha dit...

zz.zz..z.....z.z..z..z.....z...z...........z..z...z.........z...z..z.z..z..z..z..........z...z......z..z..z.........z..z.....z.................z..................z......